Τι θα μάθω;

Ελληνική Γλώσσα

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τον τρόπο πρόσληψης της πληροφορίας από τους ενήλικες, στόχος μας είναι να προβάλλουμε στους εκπαιδευόμενους την οικουμενική διάσταση της γλώσσας. Αξιοποιώντας την προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία τους, προσπαθούμε με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους (ομαδοσυνεργατική, μαθητοκεντρική, εξατομικευμένη διδασκαλία, βιωματική μάθηση, σχέδια εργασίας κ.ά.) και με τα κατάλληλα εποπτικά μέσα να ενισχύσουμε τις γλωσσικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Ανάμεσα στους στόχους μας συγκαταλέγονται η κατανόηση, η παραγωγή και η αποτελεσματική χρήση προφορικού και γραπτού λόγου σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο, η σύνταξη χρηστικών κειμένων και φορμών καθημερινής χρήσης καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Μαθηματικά

Στα πλαίσια του γραμματισμού αυτού ερχόμαστε σε επαφή με τη μαθηματική επεξεργασία της σκέψης και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την μαθηματική ορολογία για να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Επίσης πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα: γνωρίζουμε πιο ενδιαφέρουσες έννοιες των μαθηματικών και την ανάγκη από την οποία προέκυψε η μελέτη τους. Τα ενήλικα άτομα που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση και πρόκειται να φοιτήσουν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να αποκτήσουν μαθηματικές γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές, τις οποίες δεν απέκτησαν στο σχολείο. Τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν κάτι καλύτερο.

Αγγλική Γλώσσα

Σκοπός είναι η απόκτηση ενός επιπέδου γλωσσικών δεξιοτήτων που θα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να επικοινωνούν στην αγγλική γλώσσα σε περιβάλλοντα που συχνάζουν αγγλόγλωσσοι πολίτες ή οπουδήποτε η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη (π.χ. στους Η/Υ). Ο γραμματισμός επικεντρώνεται στην κατανόηση και παραγωγή καθημερινού χρηστικού λόγου, με απώτερο σκοπό την επίτευξη βασικής επικοινωνίας.

Πληροφορική

Το μάθημα του Πληροφορικού Γραμματισμού διδάσκεται τρείς ώρες την εβδομάδα. Στόχος του μαθήματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν ένα είδος πληροφορικής κουλτούρας, πράγμα που θα τους επιτρέψει να ενσωματωθούν καλύτερα στο σύγχρονο κόσμο. Οι στόχοι δεν περιορίζονται στην κατάρτιση των εκπαιδευομένων σε ζητήματα τεχνολογικού χαρακτήρα (χρήση υπολογιστών, internet, word, office, power point), με αποτέλεσμα   οι εκπαιδευόμενοι  μπορούν να μπορούν να εξηγούν και  τις βασικές έννοιες  της πληροφορικής.

Πολιτισμική - Αισθητική Αγωγή

Ένας από τους σημαντικούς τομείς που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Σ.Δ.Ε. είναι η Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή με γενικό σκοπό να εξοικειωθεί ο μαθητής με τη ‛γλώσσα’ της Τέχνης και του Πολιτισμού. Έναν πολιτισμό που σέβεται και ενσωματώνει τα παραδοσιακά, τα νεωτερικά και τα μετανεωτερικά (μοντέρνα) στοιχεία και προσεγγίζεται βιωματικά. Τις τέχνες, που αποτελούν πολιτισμικές πράξεις, καθώς εκφράζουν οτιδήποτε αφορά στον άνθρωπο: π.χ. μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, εικαστικά, αρχιτεκτονική, γλυπτική.

Στοιχεία Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών

Φυσικές επιστήμες ονομάζονται οι επιστήμες που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη των φυσικών φαινομένων και τον προσδιορισμό των αρχών τους, με τη διεξαγωγή παρατηρήσεων, υποθέσεων και πειραμάτων. Οι φυσικές επιστήμες είναι οι εξής: Φυσική, Χημεία, Γεωλογία-Γεωγραφία και Βιολογία.

Κοινωνική Εκπαίδευση

Ο κοινωνικός  γραμματισμός, ως ένας από τους γραμματισμούς των ΣΔΕ, έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευομένων στην κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων. Ο ρόλος του κοινωνικού γραμματισμού είναι να συγκροτήσει σε θεωρητική βάση τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες και τις αποσπασματικές γνώσεις των εκπαιδευομένων. Ξεκινούμε από τις εμπειρικές γνώσεις με στόχο τη θεωρητική τους πλαισίωση. Αυτή η εκπαιδευτική πρακτική αξιοποιεί στο μέγιστο το μαθησιακό δυναμικό των εκπαιδευομένων χτίζοντας τη νέα γνώση ως ένα συνεχές και όχι ως προσφορά μιας επιπλέον αποσπασματικής θεωρητικής γνώσης αποστασιοποιημένης από τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Η περιβαλλοντική βασική εκπαίδευση αποσκοπεί στις πρακτικές, τις δραστηριότητες και τα συναισθήματα που στηρίζονται στην οικειότητα και την καλή γνώση. Ο γενικός στόχος αυτών των σπουδών είναι να παράσχουν στους σπουδαστές μια ιδέα για την περιβαλλοντική βασική εκπαίδευση. Στα ΣΔΕ παίρνουμε την ιδέα της εκπαίδευσης ένα βήμα μακρύτερα, σκοπεύοντας όχι μόνο στην κατανόηση της γλώσσας του περιβάλλοντος αλλά και στη γραμματική, τη λογοτεχνία και τη ρητορική της. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των επιστημονικών και τεχνολογικών αρχών, των κοινωνικών και θεσμικών συστημάτων αξίας και των πνευματικών, αισθητικών, ηθικών και συναισθηματικών απαντήσεων σε ερωτήματα που τίθενται από το ίδιο το περιβάλλον και ζητούν απαντήσεις.


Ποιοί κάνουν τη συμβουλευτική;

Σύμβουλος Ψυχολογίας

Η ψυχολογική στήριξη που παρέχεται από το σύμβουλο ψυχολόγο σύμφωνα με το πνεύμα των Σ.Δ.Ε., επιχειρεί να προσεγγίζει τις ανάγκες των εκπαιδευομένων στο σύνολο τους και να εξασφαλίζει ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και δημιουργικό περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί τη μάθηση και την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας στο Σ.Δ.Ε. αποτελεί οργανικό κομμάτι του ίδιου του θεσμού. Υπηρετεί το γενικότερο στόχο, που είναι η επανένταξη των εκπαιδευομένων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Οι υπηρεσίες της συμβουλευτικής παρέχονται σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και αποσκοπούν:

  • Να συνδέσουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας
  • Να ενισχύσουν τις ικανότητες αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων
  • Να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης
  • Να αναπτύξουν συνεργασία με φορείς υποστηρικτικούς ως προς την απασχόληση

Επαφή

ΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Λακωνίας & Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη 26,
Αγ. Σοφία, ΠΕΙΡΑΙΑΣ,
Τ.Κ. 18543


Τηλ. 2104935600


Χρήσιμοι σύνδεσμοι